fredag den 30. juli 2010

Computer- og konsolspil på internettet


Allerede i 1978 bliver det første internetspil tilgængeligt. Det var et såkaldt MUD (Multi User Dungeon), som lettest kan beskrives som et spil, der typisk foregår i en fantasyverden og er bygget op af forskellige rum eller steder, man kan bevæge sig rundt i og møde andre spiller, slås, gå på eventyr og så videre. I starten var disse spil kun tekstbaserede, men efterhånden er de blevet ret avancerede og med flot grafik. Et spil som Runescape er et godt eksempel på en form for nutidig MUD. I vore dage er der dog ikke så mange, der bruger betegnelsen MUD. I stedet optræder betegnelser som ”Online RPG” eller ”MMORPG” (en forkortelse af ”Massively Multiplayer Online RolePlaying Game”). World of Warcraft (også kaldet WoW) er et eksempel på sådan et MMORPG. Men det er også stadig muligt at finde rent tekstbaserede MUDs på internettet, som stadig bliver spillet.

Nå, det var lidt af en tangent, jeg fik kørt ud af. :-) Formålet med denne måneds blogpost er at gøre lidt opmærksom på, hvad man kan finde på nettet af gode og interessante spilressourcer. Som man kan se af ovenstående, så er det også lykkedes for internettet at favne spilverdenen, og det betyder, at man ligesom med så mange andre emner, kan finde hjemmesider, der fortæller om spil, anmelder spil, sælger spil og giver mulighed for at spille spil online enten gratis eller mod en betaling.

Først og fremmest er der hjemmesiden Spilogmedier.dk, som er blevet til i et samarbejde mellem Frederiksberg Kommunes Biblioteker, Roskilde Bibliotekerne, Herning Bibliotekerne, Odense Centralbibliotek, Vejle Bibliotekerne og DBC. På Spilogmedier.dk kan man læse anmeldelser af spil, både til pc, de gængse konsoller og de bærbare spillemaskiner som Nintendo DS og Sonys PSP. Foruden de kommercielle spil er der også anmeldelser af independent spil (indie-spil). Indie-spil er ofte, men ikke altid, gratis og kan for manges vedkommende spilles i browseren uden at man skal downloade noget inden. Da der er mange indiespil på nettet og disse spil altså ikke har den store kommercielle bevågenhed, er der ikke så mange andre hjemmesider, der anmelder dem. Så af den grund alene kan Spilogmedier.dk være en god side at have kendskab til, hvis lånere kommer og efterspørger gratis spil på nettet. En anden interessant ting ved Spilogmedier.dk er, at via samarbejdet med DBC tilbyder siden mulighed for at downloade og ”låne” spil i et tidsrum på syv dage efter samme model som Netmusik.dk og Netlydbog.dk.

Desværre er spiludvalget til downlån pt ikke så stort eller særligt bredt. Titlerne består især primært af Pixelinespil og henvender sig derfor mest til børn. Men der skulle være flere på vej.

Du kan finde Spilogmedier.dk
her.

Er du interesseret i andre hjemmesider med spilanmeldelser, kan du blandt andet prøve
Gamereactor.dk eller en af mine favoritsider Kotaku.com, der er en amerikansk blog om spil, og altså både har nyheder, sladder og anmeldelser indenfor spilverdenen.

Vil du finde gratis spil på nettet kan du prøve den danske hjemmeside, der hedder
gratisspil.dk, vær dog opmærksom på, at den er ret uoverskuelig og reklametung. En af de gode udenlandske spilsider med gratis indie-spil er armorgames.com, der også er præget af mange reklamer.

Og har du tid til og mod på at give dig i kast med Runescape, kan du finde spillet
her.
Der er også hjælp at hente, hvis du sidder fast i et spil, og det sker jo for os allesammen på et tidspunkt. :-) En af de bedste sider at hente hjælp på er Gamefaqs. Her kan man blandt andet finde snydekoder til spil, men det er også muligt at læse sig frem til, hvordan man gennemfører spil via sidens FAQs, der er skrevet af alle mulige brugere (med lidt for meget fritid). Et eksempel på en sådan FAQ kan man se her.
Og endelig er der så Steam, som jeg vil komme ind på i den næste blogpost.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar