tirsdag den 1. oktober 2013

Streamingtjenesterne Mofibo, Storytel og eBib

I denne måned kigger vi nærmere på streamingtjenesterne Mofibo, Storytel og eBib

Streamingtjenester indenfor musik har længe været i gang med Spotify, hvor man for et fast månedligt beløb kan streame ubegrænset musik - ligesom tv f.eks. har Netflix. Begge tjeneste stormer frem og er uhyre populære. Nu er der for alvor ved at komme gang i streamingtjenester indenfor bogområdet; det er Mofibo, Storytel og eBib de bedste eksempler på. Fordelen ved streaming er klar: Man kan læse! På alle tidspunkter, på alle steder, uden at skulle have andet med sig end feks. sin IPhone eller iPad med sig.

Den nye tjeneste Mofibo.dk, som gik i luften i juli 2013, tilbyder ca. 6.000 danske bøger fra en lang række forlag - bla. Gyldendal, Lindhardt og Ringhof, JP/Politikens Forlag og Peoples Press, som er de fire største udgivere på det danske marked.

Mofibo.dk er de første i Danmark til at lancere deres bud på en betalings-streamingtjeneste indenfor bogbranchen. De første 30 dage er gratis, herefter koster det 99. kr. om måneden.
Mofibo fungerer sådan, at man først downloader en app fra Appstore til sin IPhone eller iPad. App'en er den indgang, man har til bøgerne. Senere vil app'en også komme til androidtablets og telefoner, men så vidt jeg har forstået ikke til Kindle.

Derefter åbner man sin app og ser en masse titler, man kan vælge imellem. de mest populære ligger fremme på skærmen, og ellers kan man søge under genrer eller under titler og forfattere.
Man vælger en bog ved at trykke på billedet af den forside. Herefter kan man vælge funktionerne Læs, Gem og Del. Ved Læs skal man være på nettet for at kunne fortsætte sin læsning. Men hvis man trykker Gem, kan man læse bogen offline og feks. tage sin iPad med til stranden. Når man først er i gang, kan man som ved de fleste ebøger vælge feks. skriftsstørrelse.
Det kan lade sig gøre at søge uden at melde sig til. Jeg undrede mig over, at jeg ikke fandt Peter Tudvads "Forbandelsen". Til gengæld fandt jeg "Halvbroderen" af Lars Saabye Christensen.
Det er heller ikke afklaret, hvordan forfatterne skal aflønnes for deres rettigheder.
Mobifo.dk vil helt sikkert danne præcedens for fremtidige digitale streamingtjenester på bogområdet.
Læse mere her og få svar på evt. spørgsmål.

I maj 2013 åbnede endnu en litterær tjeneste Storytel.dk, som tilbyder digitale lydbøger til såvel IPhone og iPad som til androidtablets og telefoner, såsom Samsung. Storytel tilbyder fra starten godt 2000 titler, hvoraf halvdelen er danske og halvdelen engelske herunder ca 225 businesstitler. Prisen er også 99 kr. om måneden for et abonnement. Man downloader en app via Appstore, Google Play eller Windows Market afhængig af hvilken slags telefon/tablet man har. Bøgerne streames i formatet mp3, og man kan også her lytte til et antal bøger offline. Gyldendal og forlagets datterforlag samt Modtryk er blandt deltagerne i Storytel, og de giver bla. adgang til Hanne-Vibeke Holsts populære romaner (Gyldendal) samt krimier af f.eks. Jo Nesbø, Jan Guillou og Arne Dahl (Modtryk). Af forholdsvis nye titler kan nævnes, at man kan høre Kim Leines "Profeterne i Evighedsfjorden" og "Svalens graf" den nye krimi af  Sissels-Jo Gazan.
Men udvalget er stadig meget begrænset - også i sammenligning med netlydbog.dk, som tilbyder ca. 2.800 titler. Og prisen er lidt høj, når man sammenligner med Spotify's premiumudgave, hvor man har adgang til flere millioner musiknumre for samme pris.
Iflg. brugerne af tjenesten er brugevenligheden på app'en ikke særlig god. Eksempelvis kan det lade sig gøre at sætte bogmærker, men det ville være mere effektivt med markerede stop i teksterne, så man kan hoppe frem og tilbage.
Men ideen bag Storytel er god.
Du kan hente vejledning og evt. svar på spørgsmål her


I maj 2013 lancerede distributionsselskabet Publizon i samarbejde med forlag som Gyldendal og Lindhardt og Ringhof, Modtryk, Politikens forlag, Gads forlag samt en række mindre forlag eBib.dk, - konkurrenten og alternativet til eReolen.dk. eBib.dk blev etableret efter et sammenbrud i forhandlingerne mellem Forlæggerforeningen og konsortiet bag eReolen. Dette fik en række af landets største forlag til at trække sig fra eReolen. eBib.dk vil i en forsøgsperiode på op til et år blive tilbudt af/via bibliotekerne samtidig med eReolen, - og lånerne kan fra eBib.dk - ligesom fra eReolen.dk - låne e-bøgerne, hvis kommunens bibliotek har tilsluttet sig ordningen.
Ebib.dk tilbyder e-bøgerne i en såkaldt licensmodel. Det betyder, at biblioteket indkøber det antal eksemplarer af en titel, de ønsker at kunne udlåne samtidigt. Det samlede indhold af titler i eBib.dk er
5000. Men det enkelte bibliotek vælger selv, hvor mange titler, det vil tilbyde.
E-bogen kan herefter udlånes fire gange, inden biblioteket skal forny licensen. Man kan komme ud for at stå i kø til en e-bog, da hver licens kun kan udlånes til en låner ad gangen.
Lånetiden på e-bøger er 30 dage, og biblioteket fastsætter det antal e-bøger, man kan låne om måneden. På eBib.dk kan man derfor reservere en bog. Ved reservering har man mulighed for at indtaste mailadresse og/eller mobilnummer og dermed få besked, når e-bogen er ledig. Biblioteket fastsætter også, antallet af reserveringer, man kan foretage.

Bøgerne streames til computer, smartphone eller tablet, det vil sige, at indholdet leveres, mens man læser. Stream på eBib.dk er en online-baseret visning af e-bøger, som kræver, at man er på internettet. E-bogen gemmes altså ikke lokalt. Man har dog - i lighed med ovennævnte to portaler - mulighed for at læse bøgerne offline, og dermed tage dem med på ferie, i toget eller på stranden. Det kræver, at man henter en app. Den kan hentes til iOS(iPad og iPhone) i App Store, og er på vej til Android og Windows RT.

NB! Efter vi i Ishøj har opdateret vores IPads med det nye styresystem iOS 7.0 er der i forbindelse med lån af en ebog fremkommet en fejlmelding, at filen er korrupt. Bogen lægger sig dog på "Min side" i eBib.dk og kan læses. App'en til eBib.dk kræver formodentlig en opdatering!

Læs mere i denne vejledning i brug af eBib.dk.
            
Endelig skal det nævnes, at eReolen.dk i august "udkom" i en ny og forbedret version. Her kan man nu også downloade en app og streame e-bøgerne, - som nu også kan læses offline. Læs mere på eReolen.dk.
Mange mennesker har allerede købt en decideret ebogslæser (uden netadgang), - den vil ikke kunne bruges længere.

Allersidste nyt i.f.m. eReolen.dk/eBib.dk: Politiken har netop - torsdag d. 26. september - haft et indlæg, som viser, at brugen af eReolen.dk i forhold til eBib.dk går bedre end forventet, - brugerne af de 2 tjenester vil hellere bruge eReolen.dk i stedet for eBib.dk, bla. fordi, at man på eReolen.dk ikke kan risikere at skulle stå i kø til en bog. Læs artiklen på nettet i løbet af kort tid!

På ebogsområdet er der pt. flere private streamingtjenester, som er i gang - som eksempel kan nævnes, at man via riidr.dk og deres tilbud Riidr one for 69 kr. om måneden kan vælge blandt 6.500 bøger og lydbøger og købe 1 bog eller lydbog om måneden (35 kr. den første måned) og læse den, hvor man vil via Riidr apps. Desuden kan man orientere sig i de øvrige bøger ved at læse de første kapitler. På riidr.dk kan man også buge Kindle.

Vi har nok kun set starten på markedet for streamingtjenester på bogområdet - det gælder private som offentlige - i skarp konkurrence - men det bliver kvaliteten og udbuddet af titler forhåbentlig kun bedre og større af. Læs iøvrigt indlægget i Politiken d. 13. september 2013, om musikselskabernes/pladeselskabernes nye gunstige samarbejder med streamingtjenesterne Spotify og Wimp. Det kan give et fingerpeg om, at streamingtjenester generelt er vejen frem.




Ingen kommentarer:

Send en kommentar